Σε ποιες περιοχές έχει αποφασιστεί να μείνουν αύριο ανοιχτά. Τι διαμαρτυρίες ετοιμάζουν εργαζόμενοι και έμποροι. Προτροπή ιεράρχη προς πιστούς να μην ψωνίσουν.
της Ελένης Κατσαμπέκη 

Γενικό μποϊκοτάζ ετοιμάζει για αύριο η συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου, κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, αλλά οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται σε αυτό. «Ιερό πόλεμο» κηρύσσει και ο Μητροπολίτης Πατρών σε άρθρο του, καλώντας -ουσιαστικά- τους πιστούς να μην ψωνίσουν ημέρα Κυριακή «έστω κι αν πεινάσουν».

Πού θα είναι τα καταστήματα ανοιχτά την Κυριακή
Το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων θα εφαρμοστεί αυτή την Κυριακή σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο. Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Αττικής, ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, αλλά και η Ραφήνα, λόγω του λιμανιού.
Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.
Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Η Εθνική Συνομοσπινδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ανακοίνωσε μέτρα... αντίστασης, όπως:

Αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης
Λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή ισχύος
Πρωτοβουλία για «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με τις ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ, τα επιμελητήρια και άλλους κοινωνικούς φορείς
Επαφή με τις καταναλωτικές οργανώσεις.
Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικό μποϊκοτάζ
​Συγκέντρωση αύριο στην Ερμού και προσφυγή στο ΣτΕ

Εκτός από την 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν για αύριο συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού στο Σύνταγμα
Εργαζόμενοι και καταστηματάρχες, παίρνουν θέσεις μάχης, λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Εκτός από την 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν για αύριο συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού στο Σύνταγμα, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, επιμένοντας στη λειτουργία των καταστημάτων μόνο 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου. 

Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες (ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινή προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης.

Με την προσφυγή ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης που θεωρούν ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στην πραγματικότητα «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις "ελεύθερες Κυριακές" θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων».

Με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου
Θεωρούν, μάλιστα, ότι είναι  μία απόφαση «προάγγελος» και πως από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Και «ιερός πόλεμος» από τον Μητροπολίτη Πατρών

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς εκφράζει την αντίδρασή του στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, βλέποντας πίσω από την απόφαση αυτή «τη λυσσαλέα πίεση των καταχθονίων δυνάμεων που μάχονται κατά της Ορθοδοξίας και του Γένους μας».

«Ποτέ την Κυριακή» από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο
Μητροπολίτη Πατρών: Οταν θέλεις να ζεματίσεις τον βάτραχο, δεν το επιτυγχάνεις ρίχνοντάς τον κατευθείαν στο βραστό νερό...
Ο ιεράρχης της Πάτρας περιγράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας, τη «μέθοδο του βατράχου», που θεωρεί ότι εφαρμόζεται στη χώρα μας και με το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων: «Οταν θέλεις να ζεματίσεις τον βάτραχο, δεν το επιτυγχάνεις ρίχνοντάς τον κατευθείαν στο βραστό νερό, διότι αντιδρά αμεσότατα και φεύγει. Είναι αποτελεσματικότερο να τον βάλεις στο χλιαρό νερό, το οποίο του δημιουργεί ωραία αίσθηση, και στη συνέχεια ενώ το νερό θερμαίνεται, βράζει ο βάτραχος και πεθαίνει λέγοντάς σου και ευχαριστώ», αναφέρει επιτιθέμενος στους κυβερνώντες που «μας έκαναν ζητιάνους στις αυλές των ξένων και μας κατάντησαν πρόσφυγες μέσα στο ίδιο μας το σπίτι».