Προς λάθος κατεύθυνση κοιτούν τα περισσότερα ηλιακά πάνελ στο Βόρειο Ημισφαίριο με επιφανείς επιστήμονες από τη Βρετανία να προειδοποιούν πως με το να είναι στραμμένα στο Νότο, δεν διασφαλίζεται η μέγιστη απόδοσή τους.

Για τους ειδικούς, το γεγονός ότι τα πιο πολλά ηλιακά πάνελ κοιτούν το Νότο είναι λάθος, επισημαίνοντας πως θα απέδιδαν περισσότερο εάν ήταν στραμμένα στη Δύση.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, κυρίως στη Βρετανία, οι πολίτες δαπανούν μία περιουσία για την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα σπίτια τους. Το κόστος της εγκατάστασης σε οικιακό δίκτυο φθάνει τις 7.000 ευρώ, κατά συνέπεια εάν ξηλωθούν και τοποθετούν τα ηλιακά πάνελ αυτή τη φορά με κατεύθυνση τη Δύση, θα υπάρξει εκ νέου επιβάρυνση για τους πολίτες.

Τα πάνελ αυτά συλλέγουν ενέργεια, έτσι ώστε να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των νοικοκυριών. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας, η συγκεκριμένη βιομηχανία καλείται να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα πολιτική της, επισημαίνει ο διακεκριμένος Βρετανός επιστήμονας, καθηγητής Ράλφ Γκότσαλγκ από το Πανεπιστήμιο του Λάφμποροου.

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας, που πρόσφατα άλλαξε την πολιτική της σε ό,τι αφορά στα ηλιακά πάνελ τοποθετώντας τα στις οροφές των σπιτιών έτσι ώστε να... κοιτάζουν ανατολικο-δυτικά, ο Βρετανός καθηγητής καταρρίπτει την ισχύουσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία στο βόρειο ημισφαίριο, τα ηλιακά πάνελ θα πρέπει να είναι στραμμένα στο Νότο έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εκτεθειμένα στον ήλιο τις πρωινές-μεσημεριανές ώρες.

Το περασμένο Νοέμβριο, αμερικανική έρευνα είχε αποκαλύψει πρώτη πως όταν τα ηλιακά πάνελ είναι στραμμένα στη Δύση, εγκλωβίζουν περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο. Την έρευνα είχε πραγματοποιήσει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Pecan Street, που μελέτησε σπίτια με ηλιακά πάνελ στο Οστιν του Τέξας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τις απογευματινές ώρες, τα ηλιακά πάνελ εγκλωβίζουν περισσότερη ενέργεια. Η διαφορά πάντως,είναι μεγάλη. Όταν τα ηλιακά πάνελ είναι στραμμένα στο Νότο, τις ώρες όπου ο ήλιος είναι στο ζενίθ του, απορροφούν το 54% της ηλιακής ενέργειας και όταν είναι στραμμένα στη Δύση, το ποσοστό αγγίζει το 65%.

Πηγή :  www.defencenet.gr