Η οδήγηση δεν είναι παίξε-γέλασε, πόσο δε τον χειμώνα, που οι συνθήκες είναι αντίξοες και η πρόσφυση, στους βρεγμένους και παγωμένους δρόμους, ελάχιστη.
Εφαρμόζοντας όμως τους κανόνες και τα μικρά μυστικά, που θα διαβάσετε παρακάτω, η χειμερινή περιπέτεια που απλώνεται μπροστά αντί για εφιάλτης μπορεί να γίνει μια ευχάριστη και κυρίως ασφαλής εμπειρία.


Για να μην γίνει το χιόνι εφιάλτης
Χωρίς χειμερινά ελαστικά, η οδήγηση σε χιόνι σημαίνει σχεδόν μηδενική πρόσφυση. Απαγορεύεται ο πανικός και επιβάλλεται η σκέψη πριν από κάθε κίνηση. Θεωρείται αυτονόητο πως η ταχύτητα κίνησης πρέπει να είναι μειωμένη και οι αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα αρκετά μεγάλες (τριπλάσιες του κανονικού). Καλό θα είναι να έχει κανείς τα φώτα πορείας αναμμένα, ειδικά αν χιονίζει.

Απαλές και ήρεμες θα πρέπει να είναι και οι κινήσεις των ποδιών στα σχετικά πεντάλ, αλλά και στο τιμόνι. Το θρυλικό αυγό (και μάλιστα ωμό) πρέπει να υπάρχει πάντα ανάμεσα στο πόδι και στο πεντάλ, ενώ φρενάρουμε με ίσιους τροχούς πριν την στροφή και όχι μέσα σε αυτή. Το ABS ενδεχομένως να αυξήσει την απόσταση ακινητοποίησης, αλλά μας δίνει την δυνατότητα ελιγμών, αφού το τιμόνι «ακούει» όταν οι τροχοί δεν είναι μπλοκαρισμένοι. Βασικά, αν δεν υπάρχει λόγος, καλό είναι να μην οδηγεί κάποιος άσκοπα στο χιόνι, ειδικά αν δεν είναι αρκετά έμπειρος.


Το Auto Τρίτη συμβουλεύει:
Το αλάτι που ρίχνουν στους χιονισμένους δρόμους για να μην παγώσουν είναι ένα υλικό που βοηθάει στη γρήγορη διάβρωση του αυτοκινήτου. Άρα, ένα πλύσιμο μετά, είναι απαραίτητο.

Πηγή : http://www.autotriti.gr