Αυτό που ονομάζουμε “έξυπνο σπίτι” δεν είναι πια επιστημονική φαντασία, αλλά μια πραγματικότητα, αφού πολλές εταιρείες, μικρές και μεγάλες έχουν μπει στο χώρο. Από την άλλη, αν το καλοσκαιφτούμε, όλες κάνουν το ίδιο πράγμα: Mας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε από μακριά (μέσω Ιnternet δηλαδή) τα φώτα μας, με ειδικές έξυπνες πρίζες και διακόπτες.
Mε τη βοήθεια αισθητήρων κίνησης και θερμοκρασίας, λαμβάνουμε ειδοποιήσεις και ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει, ανοίγουν τα φώτα αυτόματα, ενώ σε πιο εξελιγεμένα συστήματα στην “εξίσωση” μπαίνουν κι άλλες συσκευές όπως κάμερες IP και θερμοστάτες. Αυτό που αλλάζει είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι το IP μέσω Wi-Fi, σε κάποιες άλλες ιδιόκτητο, ενώ σε άλλες το ανοιχτό και διαδεδομένο Z-Wave..

Τα αρχικά πακέτα αυτά, συνήθως περιλαμβάνουν μία έξυπνη πρίζα η οποία είναι και η πιο βασική συσκευή που μπορούμε να εγκαταστήσουμε. Εάν ακολουθεί το πρωτόκολλο Z-Wave, τότε απαιτείται κι ένας ειδικός controller που αναλαμβάνει την επικοινωνία της συσκευής με τον έξω κόσμο. Εάν πρόκειται για μια πρίζα Wi-Fi, τότε απλά την τοποθετούμε στον τοίχο και αυτό είναι όλο. Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται από το κατάλληλο app που θα πρέπει να κατεβάσουμε στο smartphone μας.

Το θετικό με τις έξυπνες συσκευές είναι ότι μπορούμε να προμιθευτούμε όσες θέλουμε και να επεκτείνουμε την εγκατάσταση του σπιτιού μας σταδιακά. Υπάρχουν πρίζες για να ελέγχουμε φώτα και ηλεκτρικές συσκευές, διακόπτες για να τοποθετήσουμε στη θέση των συμβατικών διακοπτών και να ελέγχουμε τα υπάρχοντα φώτα, αισθητήρες κίνησης και θερμοκρασίας, αλλά και άλλες όπως κάμερες κ.λπ.


Πηγή : https://www.ote.gr