Στην καρδιά της Σιβηρίας, το Oymyakon θεωρείται ως το πιο κρύο κατοικημένο μέρος του κόσμου με θερμοκρασίες που φτάνουν και τους 50 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Μάλιστα, το 1933 το θερμόμετρο κατρακύλησε στους – 67, 7 °C που αποτελεί τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε μόνιμα κατοικημένο μέρος.


Ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Amos Chapple επισκέφθηκε το χωριό των 500 κατοίκων και τράβηξε μια σειρά από πανέμορφες φωτογραφίες σε μια προσπάθεια να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο του πλανήτη πως είναι η ζωή σε ένα τέτοιο ακραίο περιβάλλον.

Για να πάει κανείς στο Oymyakon θα πρέπει πρώτα να πάει στο Yakutsk (την πιο παγωμένη πόλη του κόσμου με μέση θερμοκρασία −34 °C) και από εκεί να οδηγήσει για δύο περίπου μέρες στην αχανή παγωμένη έκταση της Σιβηρίας.

Οι κάτοικοι του Oymyakon υπομένουν συνθήκες που για τον περισσότερο κόσμο του πλανήτη φαντάζουν εξωπραγματικές και πράγματι έτσι είναι. Για παράδειγμα στο εσωτερικό των κτηρίων υπάρχουν ελάχιστοι σωλήνες νερού, καθώς το έδαφος είναι μόνιμα παγωμένο, ενώ τα αυτοκίνητα και οι μηχανές θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία συνεχώς για να μην παγώσουν (δεν θα λέγαμε ότι τους λείπει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βέβαια). Το βασικό τους φαγητό είναι το κρέας και το ψάρι (τα οποία πωλούνται στους δρόμους, μια και το περιβάλλον είναι πιο κρύο και από καταψύκτη), αφού τίποτα δεν φυτρώνει σε τέτοιο περιβάλλον.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο φωτογράφος αναφέρει ότι το δυσκολότερο πράγμα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν να λειτουργήσει τη μηχανή του, μια και ο φακός πάγωνε επιτόπου και το zoom κολλούσε σε λίγα δευτερόλεπτα.Πηγή : https://www.ote.gr