Το Lightworks είναι ένα non linear movie editor το οποίο επιτρέπει επεξεργασία σε 2κ και 4κ ανάλυση. Έχει χρησιμοποιηθεί σε βραβευμένες με Oscar ταινίες όπως "Hugo" του Martin Scorsese, "The King's Speech","The Departed", "Mission Impossible", "Pulp Fiction", "Braveheart", "Batman", κα.
Οι EditShare και RedShark's δημοσίευσαν το πρώτο μεγάλου μήκους demo του Lightworks πάνω σε Linux, ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι κοντά η πρώτη beta έκδοση του προγράμματος.

Η είδηση αυτή είναι σημαντική γιατί για πρώτη φορά το Linux αποκτά ένα επαγγελματικό movie editor. Το 2010 το EditShare ανακοίνωνε τη μετάβαση σε open source, παρόλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαριστεί με τι είδους άδεια θα κυκλοφορήσει. Προς το παρόν η έκδοση που κυκλοφορεί για Windows είναι με άδεια freemium, δλδ, τα βασικά χαρακτηριστικά είναι free ενώ μια "premium" έκδοση διατίθεται με πληρωμή (50 ευρώ για ένα χρόνο). Σύμφωνα όμως με πρόσφατο δημοσίευμα στη σελίδα της εταιρείας, οριστικοποιούν το σχήμα της νέας άδειας με την οποία θα κυκλοφορήσει η beta έκδoση για Linux. Αν πετύχει αυτό το μοντέλο θα εφαρμοστεί επίσης σε Windows και Mac.
Περιμένουμε νέα τους.

Πηγη : http://www.linuxinside.gr


Νεα Ενημερωση
Ετοιμη η beta εδω