Τι είναι ο barcode.
Ο γραμμωτός κώδικας που διεθνώς ονομάζεται barcode είναι ένα σύστημα αυτόματης οπτικής αναγνώρισης κωδικών αριθμών που αντιστοιχούν σε περιγραφή των χαρακτηριστικών των προϊόντων (Μονάδες Εμπορίας).

Πως λειτουργεί
Μια συσκευή που ονομάζεται scanner (σαρωτής) στέλνει φως πάνω στην εικόνα του barcode και λαμβάνει πίσω την ανάκλασή του την οποία μεταφράζει σε μια σειρά αριθμών. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τον μηχανισμό αυτής της ανάγνωσης.

Η σειρά αυτή των αριθμών αποτελεί έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην προγραμματισμένη περιγραφή ενός προϊόντος σε μια βάση δεδομένων στον ηλ.υπολογιστή. Η περιγραφή περιλαμβάνει το όνομα και άλλα χαρακτηριστικά όπως βάρος ή όγκο ή ποσότητα και τιμή και συνδέεται και με άλλες πληροφορίες όπως το διαθέσιμο υπόλοιπο σε μια αποθήκη, ημερομηνία λήξης, κωδικός παρτίδας κ.α.


Το σύστημα ΕΑΝ/UCC
Είναι ένα σύστημα διεθνών προτύπων για τους κωδικούς αναγνώρισης που περιλαμβάνει το σύστημα των συμβόλων barcode. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων τις συμβολολογίες barcode EAN/UCC και ITF-14. Για την αναγνώριση των μονάδων εμπορίας στα σημεία λιανικής πώλησης χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ τα Barcodes EAN/UCC.
ean13 upc a ean 8
EAN-13 UPC-A EAN-8

Το ελάχιστο μέγεθος του EAN-13 ή του UPC-A είναι 29,83 Χ 20,73 χιλ.
Το μέγιστο μέγεθος του EAN-13 ή του UPC-A είναι 74,58 Χ 51,82 χιλ.
Το ονομαστικό του μέγεθος του EAN-13 ή του UPC-A είναι 37,29 Χ 25,91 χιλ.
Το ελάχιστο μέγεθος του ΕΑΝ-8 είναι 21,38 Χ 17,05 χιλ.
Το μέγιστο μέγεθος του ΕΑΝ-8 είναι 53,46 Χ 42,62 χιλ.
Το ονομαστικό του μέγεθος του ΕΑΝ-8 είναι 26,73 Χ 21,31 χιλ.
To EAN-8 επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε συσκευασίες πολύ μικρές που δεν χωρά τα EAN-13 ή το UPC-A. Χορηγείται κατόπιν αίτησης της ενδιαφερόμενης επιχείρησης.
Η συμβολολογία ITF-14 περιορίζεται υποχρεωτικά για την κωδικοποιήση μονάδων εμπορίας που ΔΕΝ περνούν από τα ταμεία λιανικής. Η μορφή του είναι κατάλληλη για απ'ευθείας εκτύπωση πάνω σε αυλακωτό χαρτόνι χαρτοκιβωτίων.

ITF-14
Το ελάχιστο μέγεθος του ITF-14 είναι 45,29 Χ 33,30 χιλ.
Το μέγιστο μέγεθος του ITF-14 είναι 152,35 Χ 41,40 χιλ. που είναι και το ονομαστικό του μέγεθος.


Τι σημαίνουν τα ψηφιά ενός κωδικού barcode
Τα πρώτα 2-3 ψηφία ενός barcode EAN/UCC καθορίζουν το εθνικό γραφείο ΕΑΝ που έχει χορηγήσει τον κωδικό της επιχείρησης. Τα ψηφία αυτά μαζί με τον κωδικό της επιχείρησης αποτελούν το Εταιρικό Πρόθεμα που περιλαμβάνει 6 έως 10 ψηφία, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Τα επόμενα 1 έως 6 ψηφία είναι ο Κωδικός Αναφοράς Είδους και χρησιμοποιείται κατά την κρίση της επιχείρησης για την ταξινόμιση των προϊόντων.
Το τελευταίο δεξιά ψηφίο είναι το Ψηφίο Ελέγχου και υπολογίζεται αυτόματα (με αριθμητικό τύπο) με βάση όλα τα προηγούμενα ψηφία.

Ο Δείκτης είναι το πρώτο ψηφίο του κωδικού ITF-14. Μπορεί να πάρει τιμές από 1 έως 8 για Μονάδες Εμπορίας σταθερής μέτρησης και την τιμή 9 για Μονάδες Εμπορίας μεταβλητής μέτρησης. Ο όρος "μεταβλητή μέτρηση" περιγράφει προϊόντα των οποίων η ποσότητα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται συνεχώς, όπως ψάραι, κρέατα, υφάσματα κ.α.


Ποιοί χρωματικοί συνδυασμοί είναι κατάλληλοι για τα Barcode και ποιοί όχι
Για να γίνει κατανοητό ποιοί χρωματικοί συνδυασμοί είναι κατάλληλοι για barcode αρκεί να γνωρίζουμε ότι τα scanners χρησιμοποιούν κόκκινο φως. Έτσι αντιλαμβάνονται τα Magenta, κόκκινα, πορτοκαλιά και κίτρινα χρώματα σαν λευκό (τιμή 0) και τα υπόλοιπα χρώματα σαν μαυρο (τιμή 1). H χρήση μεταλλικών χρωμάτων δεν βοηθά στην ανάγνωση. Ο γενικός κανόνας είναι: Τα ανοιχτά χρώματα συμπεριλαμβανομένων των θερμών (του κόκκινου του magenta και του πορτοκαλί) είναι κατάλληλα για το φόντο του barcode. Τα σκούρα και τα ψυχρά χρώματα (μαύρο, μπλε, πράσινο) είναι κατάλληλα για τις γραμμές.
Μπορείτε να δείτε στους δύο σχετικούς πίνακες ποιά είναι τα ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΑ και ποιά τα ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΑ barcode.
Περισσότερες πληροφορίες
Οι γραμμοκώδικες (barcode) αποτελούν αντικείμενο του Διεθνούς Oργανισμού GS1 το οποίο διαχειρίζεται ένα ευρύτερο σύνολο προτύπων και παρέχει ανάλογες υπηρεσίες. Ο GS1 Eλλάς, μέλος του Διεθνούς Oργανισμού GS1 και εκπρόσωπός του στην Eλλάδα, ευθύνεται για τη διαχείριση του Διεθνούς Συστήματος GS1 στη χώρα μας. Από αυτή την υπηρεσία μπορείτε να ζητήσετε να αποκτήσετε έναν κωδικό αριθμό για την επιχείρησή σας.
Ο GS1 Eλλάς βρίσκεται στην Πλ. Aγίου Δημητρίου αρ. 3, ΤΚ145 62 στην Kηφισιά (Τηλ. 210 8082 062, Fax. 210 8016 162, E-mail: webinfo@gs1gr.org). Μπορείτε επίσης να επισκευθείτε το www.gs1gr.org και να προσπαθήσετε να ενημερωθείτε από εκεί. Καλό είναι να ζητήσετε να σας στείλουν το σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Πηγη : http://metrovista.gr