Μία ομάδα φοιτητών που εργάστηκε μαζί με τη Google επινόησε ένα ευφυή τρόπο να μετατρέπει τις χειρονομίες -π.χ που χρησιμοποιούνται στη νοηματική γλώσσα- σε ομιλία. Καταπληκτικό;Χρησιμοποιώντας ειδικά, ηλεκτρονικά περιβραχιόνια που ανιχνεύουν τη μυϊκή δραστηριότητα του χρήστη (ηλεκτρομυογραφία), οι χειρονομίες και οι συμβολισμοί της νοηματικής γλώσσας μετατρέπονται σε ομιλία χρησιμοποιώντας κάποια συσκευή με Android, όπως ένα smartphone. Το εγχείρημα δίνει κυριολεκτικά φωνή, σε όσους δεν μπορούν να μιλήσουν.



Φοιτητές της Σχολής Επικοινωνιών Berghs στη Σουηδία δημιούργησαν το Google Gesture, για να ενεργοποιήσουν συζητήσεις στη νοηματική γλώσσα, με όσους δεν ξέρουν πως να τη χρησιμοποιούν. Για να συμβεί αυτό, ο χρήστης που θέλει να επικοινωνήσει στη νοηματική με κάποιον που δεν γνωρίζει τη γλώσσα, θα πρέπει να φορέσει δύο ηλεκτρονικά περιβραχιόνια που μετρούν τη θέση του βραχίονα του χεριού και ανιχνεύουν τα νευρικά ερεθίσματα των μυών του χεριού και του μπράτσου, για να αναγνωρίσουν τις χειρονομίες στη νοηματική γλώσσα. Στη συνέχεια, τα περιβραχιόνια στέλνουν τις σχετικές πληροφορίες σε μία εφαρμογή Android, η οποία μεταφράζει τις χειρονομίες και τα σύμβολα σε ομιλία που μεταδίδεται από το τηλέφωνο.

Ήδη, η ομάδα των φοιτητών έχει κερδίσει ένα βραβείο σε Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας στις Κάννες για το έργο τους. Το εγχείρημα είναι ακόμη σε εξέλιξη, οπότε ακόμη δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία διάθεσης των περιβραχιόνιων ή της εφαρμογής. Όπως και να έχει, το γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή είναι εφικτή, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο και έμπνευση.