Data Center σε εργοστάσιο λιγνίτη;
Η Google κατασκευάζει ένα ακόμα data center στις ΗΠΑ, αλλά η επιλογή της τοποθεσίας σίγουρα θα μας προκαλέσει έκπληξη.

Αντί να κατασκευάσει εξαρχής ένα κτίσμα, η εταιρεία αποφάσισε να ανακατασκευάσει ένα ήδη υπάρχον εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Αλαμπάμα. Το εργοστάσιο Widows Creek στην κομητεία Jackson έχει καθοριστεί να κλείσει τον Οκτώβριο, εξαιτίας κανονισμών σχετικά με την αποθήκευση και τον έλεγχο της σκόνης του λιγνίτη.


Το εργοστάσιο αυτό προσέφερε ενέργεια στην περιοχή από το 1952 και η Google σκοπεύει να αναδιατάξει τμήμα της υποδομής του, όπως είναι οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού, για το νέο data center της. Εντούτοις, δεν επιθυμεί οι servers της να χρησιμοποιούν τη "βρώμικη" ενέργεια του λιγνίτη. Αντίθετα, η εταιρεία συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές ώστε να χρηματοδοτηθούν νέα projects ανανεώσιμων πηγών, τις οποίες ακόλουθα θα χρησιμοποιήσει στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Όπως ακριβώς συνέβη και στο data center της Φινλανδίας, το οποίο κατασκευάστηκε σε έναν παλιό μύλο, πρόκειται για έναν ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο για τη χρήση μιας τοποθεσίας που αρχικά είχε σχεδιαστεί για άλλο σκοπό.

Data Center σε εργοστάσιο λιγνίτη;

Πηγή : https://www.ote.gr