Συνήθως όσοι κάνουμε μια εγκατάσταση MSSQL Express τον αφήνουμε την παρακάτω ρύθμιση στο default. Με τον καιρό έρχεται και γεμίζει η μνήμη και συνήθως πολλοί το λύνουν κάνοντας προγραμματισμένες επανεκκινήσεις.


Απο default o SQL Server είναι ρυθμισμένος να χρησιμοποιεί 2147483647ΜΒ [2,097,152.0 Gigabytes (GB)] και αυτό αλλάζει οπως βλέπεις και στην εικόνα ανοιγωντας τον SQL Managment Studio και αφού συνδεθούμε στον SQL Server παμε με δεξι κλικ και ρυθμίσεις πανω του και στην καρτέλα Μνήμη θα αλλάξουμε την τιμή σε κάτι λογικό.
Ο απλός εμπειρικός κανόνας είναι να αφήσετε ελεύθερα 4 GB ή 10% της συνολικής μνήμης ή να το προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες του server (ανάλογα αν εκτελούνται και άλλες υπηρεσίες που χρειάζονται πολύ μνήμη).

Παράδειγμα απο εμένα, αν έχω ένα SQL Server με 32GB δίνω μια τιμή γύρω στο 25000ΜΒ (25GB)
Την υπόλοιπη μνήμη την χρειάζομαι για τα υπολοιπα services (File Server,Print Server κτλ) και για τα backup.


ή από  T-SQL αντικαθιστάς το 25000ΜΒ στην τιμή της μνήμης που θέλεις
EXEC sys.sp_configure 'max server memory (MB)', '25000'; 
RECONFIGURE;
GO


Με την παραπάνω ρύθμιση θα δείτε σημαντική βελτίωση και στα λογιστικά προγράμματα όπως
αυτα των εταιριών epsilonnetunisoftmegasoft, optisoft , softone κτλ 

Επίσης δεν είναι λάθος να βλέπετε την συνολική μνήμη στο 70%-80% απο την στιγμή που το δηλώσαμε στην προηγούμενη ρύθμιση. Είναι σωστό και καλό. Ετσι δουλεύει ο SQL Server. Δηλαδή όλα τα αιτήματα των χρηστών/προγραμμάτων αποθηκεύονται στην μνήμη για μεγαλύτερη ταχύτητα.
Τα νέα αιτήματα θα αντικαθηστούν παλιότερα στον ίδιο δεσμευμένο χώρο.
Αρα εδώ καταλαβαίνουμε οτι ένας SQL Server χρειάζεται αρκετή RAM για να δουλεύει καλά. Και όχι να δουλεύουμε με Virtual Memory / Paging File που γράφουν στον σκληρό δίσκο οπου είναι πολύ πιο αργός απο την RAM. Στην παρακάτω εικόνα απενεργοποιούμε το paging file.



Μπορεί βέβαια για την βελτίωση να χρειάζονται πολλά περισσότερα που θα τα δούμε σε επόμενη ανάρτηση. 

Δες και την ανάρτηση MSSQL Server Version Comparison - Πρέπει να αναβαθμίσω απο MSSQL Server Express σε MSSQL Server Standard;