Line Interactive UPS
Δείγμα κυκλώματος μετατροπέα 12V σε 24V - Step Up DC/DCΤα Line Interactive UPS είναι τελείως διαφορετικά σχεδιασμένα από οποιοδήποτε UPS αναμονής. Στις μονάδες αυτού του τύπου, τα ξεχωριστά μέρη των UPS αναμονής (φορτιστής μπαταρίας, μετατροπέας και επιλογέας πηγής ρεύματος) έχουν αντικατασταθεί από ένα συνδυασμό μετατροπέα-εναλλάκτη,ο οποίος φορτίζει τη μπαταρία ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο. Η εναλλασσόμενη γραμμή είναι η κύρια πηγή ρεύματος και η μπαταρία είναι η δευτερεύουσα. Όταν η γραμμή λειτουργεί κανονικά, ο μετατροπέας φορτίζει τη μπαταρία. Όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, λειτουργεί ο εναλλάκτης.


Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι ότι ο μετατροπέας-εναλλάκτης είναι πάντα συνδεδεμένος στην έξοδο του UPS, τροφοδοτώντας τον καταναλωτή. Αυτό επιτρέπει γρηγορότερη απόκριση σε μια διακοπή ρεύματος από ότι ένα UPS αναμονής. Ο μετατροπέας επίσης περιέχει κυκλώματα τα οποία φιλτράρουν το θόρυβο, εξισορροπούν την τάση, τη συχνότητα και την ποιότητα του ρεύματος με ακρίβεια.

Το Line Interactive UPS είναι ένα προϊόν εξελιγμένου σχεδιασμού που προορίζεται για οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση και είναι διαθέσιμο σε μεγέθη μέχρι 3,000VA. Είναι ανώτερο από το UPS αναμονής αλλά έχει κι αυτό μετρήσιμο χρόνο απόκρισης σε διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να μην παρέχει την ποιότητα της προστασίας του online UPS.

On-Line ("Πραγματικό-Διπλής Μετατροπής") UPS

To On-Line UPS, που συχνά αποκαλείται και «πραγματικό» UPS, είναι ο πιο εξελιγμένος τύπος UPS στην αγορά. Παραδόξως, είναι ταυτόχρονα παρόμοιο και εντελώς αντίθετο από το λιγότερο ακριβό UPS αναμονής. Είναι παρόμοιο λόγω του ότι έχει τις ίδιες δύο πηγές ρεύματος και έναν διακόπτη ο οποίος επιλέγει μεταξύ τους. Είναι εντελώς αντίθετο από το UPS αναμονής επειδή έχει αντεστραμμένες τις πηγές του: στο online UPS η κύρια πηγή ρεύματος είναι η μπαταρία και η δευτερεύουσα είναι η εναλλασσόμενη γραμμή!

Παρόλο που φαίνεται μικρή, η αλλαγή αυτή είναι μεγάλης σημασίας. Σε κανονική λειτουργία το On-Line UPS λειτουργεί πάντα από τη μπαταρία, χρησιμοποιώντας τον εναλλάκτη, ενώ ταυτόχρονα η εναλλασσόμενη γραμμή φορτίζει τη μπαταρία. Για το λόγο αυτό, τα UPS αυτού του τύπου ονομάζονται και διπλής μετατροπής. Η σχεδίαση αυτή σημαίνει ότι ο χρόνος απόκρισης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος είναι μηδενικός. Ένας υπολογιστής συνδεδεμένος σε online UPS συμπεριφέρεται όπως ένα laptop σε περίπτωση διακοπής ρεύματος: συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς διακοπή απο την μπαταρία του, ενώ το μόνο που συμβαίνει είναι ότι η μπαταρία αρχίζει να εξαντλείται επειδή σταματά η φόρτισή της.

Η εναλλακτική διαδρομή ρεύματος στα On-Line UPS υπάρχει ώστε σε περίπτωση που ο εναλλάκτης υποστεί βλάβη, η μονάδα να γυρίσει στην απευθείας τροφοδοσία από το δίκτυο της ΔΕΗ. Και εδώ χρησιμοποιούνται φίλτρα εξομάλυνσης της τάσης. Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε πάλι κάποιο χρόνο απόκρισης. Φυσικά οι διακοπές ρεύματος είναι πολύ πιο συχνές από τις βλάβες του εναλλάκτη.

Υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της συνεχούς άντλησης ρεύματος από τη μπαταρία: η διαδικασία της διπλής μετατροπής απομονώνει πλήρως την είσοδο από την έξοδο. Έτσι οτιδήποτε συμβεί στην τάση του δικτύου της ΔΕΗ θα επηρεάσει μόνο το φορτιστή της μπαταρίας και όχι τα φορτία εξόδου και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές.

Δείγμα κυκλώματος φορτιστήΥπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη σχεδίαση ενός φορτιστή που λειτουργεί μια φορά το μήνα για λίγες ώρες και ενός που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Η λεπτομερέστερη σχεδίαση, το μέγεθος και η ποιότητα των εξαρτημάτων κάνουν τα On-Line UPS πολύ ακριβότερα από τα υπόλοιπα. Προορίζονται για χρήση σε μεγάλους εξυπηρετητές, data centers και όχι μονο. Είναι διαθέσιμα σε μεγέθη από 5.000 VA μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες VA.

Εκτός από το κόστος, ένα μειονέκτημα του On-Line UPS είναι ότι δεν είναι αποδοτικό. Η ισχύς που καταναλώνεται στο τελικό φορτίο περνάει από δύο μετατροπές, που σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ισχύος χάνεται υπό μορφή θερμότητας. Μάλιστα αυτό συμβαίνει συνεχώς και όχι μόνο σε διακοπή ρεύματος. Για την καταπολέμηση αυτής της ανεπάρκειας δημιουργήθηκε το On-Line UPS «Δέλτα» μετατροπής. Ο όρος «Δέλτα» χρησιμοποιείται συχνά στην επιστήμη και αναφέρεται στο διαφορικό δύο ποσοτήτων. Στο UPS αυτό, ο φορτιστής της μπαταρίας αντικαθίσταται από ένα μετατροπέα «Δέλτα», ο οποίος συνεισφέρει στο ρεύμα εξόδου ώστε να μη λειτουργεί μόνο η μπαταρία. Είναι μια νέα σχεδίαση που συναντάται μόνο σε μεγάλα UPS (πάνω από 5,000 VA) και παρέχει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημείωση: Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι κάθε φορά που μετατρέπουμε την ηλεκτρική ενέργεια, έχουμε απώλειες λόγω της θερμότητας η οποία διαχέεται στο περιβάλλον. Οι καλύτεροι εναλλάκτες είναι περίπου 90% αποδοτικοί, πράγμα που σημαίνει ότι το 10% της ενέργειας χάνεται κατά την εναλλαγή. Οι μετατροπείς είναι συνήθως 50% αποδοτικοί.

Προστατέψτε τα δικτυακά σας δεδομένα
Ασφαλιστική κάλυψη για το αυτοκίνητό σας και την κατοικία σας έχετε. Αλλά τι γίνεται με τα δεδομένα του υπολογιστή σας; Τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης έναντι μιας καταστροφής είναι όπως ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα. Μπορεί να μην το χρειαστείτε ποτέ, αλλά όταν θα το χρειαστείτε, θα είστε σίγουρα ευτυχείς που το έχετε.

Εγκαταστήστε μονάδες Αδιάλειπτης Παροχής Ενέργειας ( UPS )
Αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψτε το υλισμικό σας και τα δεδομένα σας.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι ένα προστατευτικό πολύπριζο υπέρτασης / κυμάτωσης επαρκεί. Αλλά τα προστατευτικά πολύπριζα προσφέρουν μόνον περιορισμένη προστασία έναντι των αιχμών του ρεύματος.

Για καλύτερη και παντελή προστασία, χρειάζεσθε μονάδα Αδιάλειπτης Παροχής Ενέργειας ( UPS ). Σκοπός του UPS δεν είναι να σας δώσει αυτονομία στην περίπτωση διακοπής ρεύματος (γι’ αυτό μάλλον θα χρειασθείτε μια γεννήτρια). Κατά το μάλλον, ένα UPS θα σας δώσει την ευκαιρία να αποθηκεύσετε την εργασία σας και να κλείσετε τον υπολογιστή σας με ασφάλεια.

Ένα UPS περιέχει μπαταρίες (συσσωρευτές) οι οποίες φορτίζονται από την πρίζα ρεύματος. Ο υπολογιστής σας, η οθόνη και ο εκτυπωτής, τροφοδοτούνται από το UPS. Το UPS «καθαρίζει» το ρεύμα, ούτως ώστε να είναι βελτιστοποιημένο. Αυτό είναι σημαντικό διότι οι μεταβολές της τάσης μπορούν να καταστρέψουν δεδομένα / αρχεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται μόνον αιχμές και υπερτάσεις. Αλλά άλλες διακυμάνσεις, όπως βυθίσεις τάσης μπορεί να προκαλέσουν ζημιές.

Όταν αγοράζετε ένα UPS, σιγουρευτείτε ότι η ισχύς του είναι αρκετή για τις μονάδες σας. Εάν αγοράσετε ένα το οποίο είναι πολύ μικρής ισχύος, μπορεί να «ξεμείνετε από ρεύμα» πριν προλάβετε να κλείσετε τις μονάδες σας. Τα περισσότερα UPS είναι σχεδιασμένα να παρέχουν 10 λεπτά αυτονομία. Εάν οι μονάδες σας απαιτούν περισσότερη ισχύ απ’ ότι το UPS είναι σχεδιασμένο να μπορεί να δώσει, αυτός ο χρόνος θα μειωθεί.

Όταν επιλέγετε ένα UPS, πρέπει να κοιτάξετε πόσα VA (Volt-Ampere) είναι - ή amps (αμπέρ) πολλαπλασιαζόμενα επί της τάσης (220V). Τα πόσα amps «τραβάει» ο υπολογιστής ή/και η οθόνη σας, αναγράφεται σε ετικέτα στο σασί του. Προσθέστε τα VA από όλες τις μονάδες που σκοπεύετε να συνδέσετε στο UPS, και κατόπιν αγοράστε ένα UPS με ισχύ 20 έως 25% μεγαλύτερη.

Όταν αγοράζετε ένα UPS, να κοιτάξτε επίσης για την ένδειξη UL. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι έχει δοκιμασθεί για την ασφάλεια του από έναν ανεξάρτητο οργανισμό.

Σημείωση: Υπάρχουν διαφορετικών ειδών UPS (όπως Line Interactive, Online). Για servers, αγοράστε ένα online UPS (online σημαίνει ότι το ρεύμα το «τραβάμε» πάντα από τις μπαταρίες. Αυτού του τύπου τα UPS είναι πιο ακριβά, και η τιμή τους είναι περίπου διπλάσια από άλλους τύπους UPS.

Όταν μια μονάδα τροφοδοτείται από UPS τύπου Online, η τροφοδοσία της γίνεται πάντα από τις μπαταρίεςΌταν μια μονάδα τροφοδοτείται από UPS τύπου Online, η τροφοδοσία της γίνεται πάντα από τις μπαταρίες. Όταν γίνει διακοπή ρεύματος, η μονάδα δεν χρειάζεται να κάνει μεταγωγή από την μια πηγή τροφοδοσίας στην άλλη (όπως γίνεται με τα UPS τύπου Line Interactive). Το τελικό αποτέλεσμα; δεν υπάρχει καν στιγμιαία διακοπή στο ρεύμα (όπως 4 έως 5 χιλιοστά δευτερολέπτου που γίνεται στα UPS τύπου Line Interactive). Επίσης η απόκρουση των μπαταριών πιθανόν θα σας προστατέψει από την πτώση κεραυνού.

Τα UPS τύπου Online περιλαμβάνουν συστήματα αδιαλείπτου τροφοδοσίας με τεχνολογία διπλής μετατροπής και παρέχουν τέλεια προστασία για servers.
Η αρχή της διπλής μετατροπής αντιμετωπίζει όλες τις διακυμάνσεις του δικτύου παροχής.
Ένας ανορθωτής μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα του δικτύου σε συνεχές ρεύμα.
Αυτό το συνεχές ρεύμα φορτίζει τις μπαταρίες και τροφοδοτεί τον μετατροπέα συνεχούς- εναλλασσομένου (inverter). Ο inverter με τη σειρά του παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα το οποίο τροφοδοτεί μόνιμα τα φορτία.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι περιφερειακές τους συσκευές, σε περίπτωση κανονικής τροφοδοσίας από το δίκτυο παροχής τροφοδοτούνται από το τελευταίο (μέσω του συστήματος διπλής μετατροπής) ενώ σε περίπτωση διακοπής του δικτύου παροχής τροφοδοτούνται από τους συσσωρευτές και τον inverter.

Εάν οι μπαταρίες σε ένα UPS Online τύχει και πάθουν βλάβη, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι περιφερειακές τους συσκευές θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται. Το UPS θα παρακάμψει τις μπαταρίες και θα τροφοδοτεί τη μονάδα με ρεύμα (θα λειτουργεί ως προστατευτικό υπέρτασης / κυμάτωσης.

Άλλα χαρακτηριστικά που ανεβάζουν το κόστος ενός UPS Online, είναι ο αυτόματος διαγνωστικός έλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η αυτόματη ρύθμιση τάσης, ηχητικές ειδοποιήσεις, ενδείκτη υπερφόρτωσης και ενδείκτη σφάλματος στην καλωδίωση του κτιρίου.
Στα προηγμένα χαρακτηριστικά μπαταριών περιλαμβάνονται η έξυπνη διαχείριση μπαταριών, και η ένδειξη αντικατάστασης μπαταριών (όταν συμπληρωθεί ο κύκλος της ζωής τους).

Ένα UPS τύπου Line Interactive είναι πιο οικονομικό. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι περιφερειακές τους συσκευές, τροφοδοτούνται από το δίκτυο παροχής ενώ σε περίπτωση διακοπής του δικτύου παροχής γίνεται μεταγωγή και τροφοδοτούνται από τους συσσωρευτές. Ο τυπικός χρόνος μεταγωγής είναι περίπου 4 έως 8 χιλιοστά δευτερολέπτου (στην αγορά υπάρχουν μη επώνυμα προϊόντα των οποίων ο χρόνος μεταγωγής είναι μεγάλος με συνέπεια την δημιουργία προβλημάτων ή ακόμα και ζημιών στις τροφοδοτούμενες μονάδες). Επίσης η ημιτονοειδής κυματομορφή εξόδου πρέπει να είναι τέλεια και ίδια με αυτή της εισόδου (στα επώνυμα προϊόντα πάντα είναι).

Τοποθέτηση
*Αν το UPS μετακινηθεί απότομα από ζεστό σε κρύο περιβάλλον, είναι πιθανή η εμφάνιση συμπυκνωμάτων. Το UPS πρέπει να είναι απόλυτα στεγνό πριν εγκατασταθεί. Αφήστε το UPS στον χώρο εγκατάστασης τουλάχιστον για δύο ώρες πριν το εκκινήσετε.
*Μην συνδέετε στην έξοδο του UPS οικιακές συσκευές (όπως σεσουάρ).
*Μην συνδέετε στην έξοδο του UPS συσκευές οι οποίες θα μπορούσαν να το υπερφορτώσουν (όπως εκτυπωτές laser).
*Συνδέστε τις καλωδιώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σκοντάψει κάποιος επάνω τους.

Λειτουργία
*Μην αποσυνδέετε το UPS από την πρίζα παροχής κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας του καθώς αυτό θα προκαλέσει απώλεια της γείωσης προστασίας της συσκευής και όλων των συνδεδεμένων σε αυτό φορτίων.

UL ( Underwriters Laboratories ). Είναι ένας υπεύθυνος ανεξάρτητος παγκόσμιος οργανισμός που έχει αναπτύξει περισσότερα από 800 πρότυπα ασφαλείας. Τα πρότυπα ασφαλείας εξασφαλίζουν την δημόσια ασφάλεια και εμπιστοσύνη, μειώνει τα κόστη, βελτιώνει την ποιότητα και προϊόντα αγοράς και υπηρεσίες. Εκατομμύρια προϊόντων και των μερών τους δοκιμάζονται με τα αυστηρά κριτήρια ασφάλειας του UL με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να ζουν σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

Δες επίσης και την ανάρτηση : Tα παντα για τα UPS. Επιλογη UPS , Πολύπριζα προστασίας , Σταθεροποιητής Τάσης

Πηγη : http://www.hellascams.gr