Ιστορική συμφωνία σχετικά με την τεχνολογία των δικτύων 5Gυπογράφηκε χθες ανάμεσα στη Neelie Kroes, Αντιπρόεδρο τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης και τον Mun-Kee Choi, Υπουργό Επίστημης και Τεχνολογίας της Ν. Κορέας. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων 5G από κοινού.

Στόχος της συνεργασίας είναι η συμβατότητα των δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο -ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα στο roaming που ακόμη συναντάμε στα 4G δίκτυα-, αλλά και ηέγκαιρη οικονομική εκμετάλλευση της 5G τεχνολογίας από κρατικούς φορείς και παρόχους τηλεφωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη έμεινε χρονικά πολύ πίσω στα δίκτυα 4G. Όταν οι ΗΠΑ και πολλές ασιατικές χώρες απολάμβαναν τις γρήγορες ιντερνετικές ταχύτητες, η Ε.Ε. προσπαθούσε να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και τα διάφορα προβλήματα συμβατότητας των δικτύων.

Για να μην επαναληφθεί αυτό, η Neelie Kroes (που είναι και Επίτροπος για τη Digital Agenda της Ε.Ε.) δηλώνει: "To 5G θα αποτελέσει ανάσα ζωής τόσο για την ψηφιακή οικονομία όσο και για τηνψηφιακή κοινωνία της Ευρώπης. Η πρωτοπορία μας στα 5G δίκτυα θα εδραιώσει την Ευρώπη στην κορυφή της ψηφιακής τεχνολογίας".