Το 2002 μια μικρή ομάδα προγραμματιστών αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα μετέτρεπε ένα hacked Xbox σε έναν πλήρως λειτουργικό media player, ικανό να αναπαράγει κάθε είδους βίντεο και μουσική. Το όλο εγχείρημα αποφάσισαν να το ονομάσουν “Xbox Media Player”.Με το καιρό, είδαν πως η ονομασία δεν έβγαζε και πολύ νόημα καθώς το project τους έγινε δημοφιλές μεταξύ των hardware hackers και η λειτουργικότητα του αυξήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η χρήση του σε κάθε είδους πλατφόρμα, εκτός από το αυθεντικό Xbox, όπως σε Windows, OS X, iOS, Android και Linux.

Από “Xbox Media Player” μετονομάστηκε σε “Xbox Media Center” και στη συνέχεια “XBMC”, δηλαδή έμειναν μόνο τα αρχικά της κάθε λέξης να συνθέτουν την ονομασία του. Τελικώς, η ομάδα πίσω από το εγχείρημα, αποφάσισε να αλλάξει ξανά το όνομα, δίνοντας τέλος στο συσχετισμό του με το Xbox, και έτσι γεννήθηκε το “Kodi”.

Η ομάδα αναφέρει πως οι λόγοι για την αλλαγή ονομασίας είναι δύο. Πρώτον, ο κόσμος ρωτούσε να μάθει τι σημαίνει XBMC. Η απάντηση όμως δεν ήταν λογική, καθώς το project δεν είχε σχέση πια με το Xbox (ενώ έπαψε και να λειτουργεί) και το μόνο που προκαλούσε ήταν σύγχυση. Δεύτερον, για νομικούς λόγους. Επειδή το "XB" σήμαινε "Xbox", η ομάδα ποτέ δεν είχε καταφέρει να βρεί το δικό της εμπορικό σήμα και κατ' επέκταση βρίσκονταν συνέχεια αντιμέτωποι με νομικές απειλές. Μετά από συμβουλές ομάδας δικηγόρων που ειδικεύονται στη βοήθεια προγραμματιστών λογισμικού ανοιχτού κώδικα, το όνομα άλλαξε.

Περισσότερες πληροφορίες για την ονομασία της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε εδώ.