Το FreeBSD είναι ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα που προέρχεται από το BSD UNIX, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Berkeley της California. Αναπτύσσεται και συντηρείται από μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που ασχολούνται με προγραμματισμό, τεκμηρίωση, προώθηση, διορθώσεις κ.α. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε εξυπηρετητές, σε εταιρίες όπως η Yahoo!, η Sony Ιαπωνίας, η NetCraft και άλλες. Πρόκειται ωστόσο για λειτουργικό γενικής χρήσης, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο καλά και για οικιακή χρήση, ως desktop. Το FreeBSD όπως μπορείτε να φανταστείτε και από το όνομα του, είναι Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και μπορείτε να το κατεβάσετε χωρίς χρέωση από κάποιο mirror site. Μια καλή επιλογή για την Ελλάδα είναι το FTP Site της Otenet


To Εγχειρίδιο (Handbook) του FreeBSD είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της έντυπης τεκμηρίωσης. Με 31 κεφάλαια και 4 παραρτήματα είναι η πιο πλήρης αναφορά στο λειτουργικό σύστημα, την εγκατάσταση και τη ρύθμιση του. Περιγράφει επίσης ρυθμίσεις και επεξηγήσεις για πλήθος εφαρμογών όπως το X Window System, τα γραφικά περιβάλλοντα, υπηρεσίες και εξυπηρετητές δικτύου και πολλά άλλα.

Το Εγχειρίδιο του FreeBSD μεταφράζεται επίσης σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα Ελληνικά από την Ελληνική Ομάδα Τεκμηρίωσης. Τη δεδομένη στιγμή έχει μεταφραστεί πάνω από το 70% του Αγγλικού κειμένου.

Μπορείτε να διαβάσετε το Ελληνικό Εγχειρίδιο από την επίσημη δικτυακή τοποθεσία του FreeBSD:
http://www.FreeBSD.org/doc/el/books/handbook/
Καθώς πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν θέλετε να δείτε τα τμήματα του κειμένου που δεν έχουν ακόμα καταχωρισθεί στην επίσημη τοποθεσία, μπορείτε να δείτε το αυτοματοποιημένο build στο site της Ελληνικής τεκμηρίωσης:

http://www.FreeBSDgr.org/handbook/
Για την Αγγλική έκδοση, μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.FreeBSD.org/doc/en/books/handbook/
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις ομάδες μετάφρασης:

http://www.freebsd.org/docproj/translations.html
Και φυσικά, ενημερωθείτε για την Ελληνική Ομάδα Τεκμηρίωσης και πως μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτό το Έργο!

Πηγές :
Η Ελληνική κοινότητα χρηστών του FreeBSD - http://www.freebsdworld.gr
FreeBSDgr - http://www.freebsdgr.org